آمالگاماتور چیست؟

یکی از ابزارهای بسیار مهمی که تقریبا در تمامی کلینیکهای دندانپزشکی دیده میشود آمالگاماتور میباشد. در پاسخ به سوال آمالگاماتور چیست؟ باید بگوییم که این دستگاه وسیلهای برای ساختن مادهای جهت پر کردن دندان به نام آمالگام است. خود کلمه آمالگاماتور از دو بخش آمالگام و موتور ایجاد شده و دستگاهی که این نام را دارد نوعی میکسر برای ساخت ماده دندانی آمالگام میباشد. دندانپزشک به کمک این دستگاه میتواند درصد ترکیب آمالگام و جیوه را تنظیم کرده و در نتیجه ترکیب مورد نظر خود را به دست آورد. آمالگام به مادهای گفته میشود که از ترکیبات جیوه، مس، نقره، قلع، سرب و … به دست میآید. در ادامه به معرفی کاربرد آمالگاماتور در دندانپزشکی و انواع آن خواهیم پرداخت.
برای استعلام قیمت و خرید تجهیزات دندانپزشکی به فروشگاه آنلاین دنتال تهران مراجعه کنید.
نحوه استفاده از آمالگاماتور
خود ماده آمالگام به تنهایی حالتی پودری شکل دارد. در نتیجه دندانپزشک برای اینکه بتواند از آن در پر کردن دندان استفاده کند باید آن را به حالتی خمیری تبدیل نماید. جیوه مادهای است که در تبدیل کردن آمالگام پودری به آمالگام خمیری استفاده میشود. اما از آنجایی که ترکیب کردن این دو باهم باعث سفت شدن سریع آمالگام میشود دندانپزشکان ترجیح میدهند در صورت نیاز به سراغ مخلوط کردن آنها بروند. برای این منظور کاربرد آمالگاماتور واجب میشود. نحوه استفاده از آمالگاماتور به این صورت است که آمالگام و جیوه به مقدارهای لازم درون محفظههای مخصوصی ریخته میشوند. سپس با روشن شدن دستگاه آن دو ماده با هم ترکیب شده و در نهایت ماده مورد نیاز دندانپزشک حاصل میشود. ترکیب ایجاد شده از سمت خروجی دستگاه در دسترس مصرف کننده قرار میگیرد.

کاربرد آمالگاماتور
کاربرد دستگاه آمالگاماتور در مطب دندانپزشکی صرفا برای تولید ماده آمالگام با ترکیب مناسب جهت پرکردن دندان است. همان طور که گفته شد آمالگام حالت پودری دارد. در نتیجه دندانپزشکان احتیاج دارند تا آن را به حالت خمیری تبدیل کرده و سپس مورد استفاده قرار دهند. برای این منظور باید از آمالگاماتور استفاده کرد. بعد از اینکه آمالگام خمیری درون حفره دندان جاسازی شد پزشک از لایت کیور برای سفت کردن دوباره آن استفاده میکند.
مطالب بیشتر: آمالگام چیست
معرفی انواع آمالگاماتور
در معرفی انواع آمالگاماتور باید بگوییم که این دستگاه در سه نوع مختلف طراحی و تولید شده است. هر یک از این انواع دارای ویژگیهای متفاوتی بوده و دندانپزشکان در حین خرید باید به این ویژگیها دقت کنند. این سه مورد عبارتند از:
- آمالگاماتور پودری: این امکان را به دندانپزشک میدهد تا متناسب با نیاز خود آمالگام پودری را درون محفظه مخصوص ریخته و آن را برای میکس شدن با جیوه آماده کند.
- آمالگاماتور کپسولی: نوع دیگری از دستگاه آمالگاماتور است. در این دستگاه دندانپزشک امکان تنظیم مقدار پودر آمالگام و جیوه را نخواهد داشت. زیرا این دو به حالت کپسولی که شرکت مقدار آنها را از قبل تنظیم کرده درون دستگاه قرار داده میشوند.
- آمالگاماتور مخزنی: طوری طراحی شده که دو عدد مخزن در آن وجود دارد. این مخزنها برای ریخته شدن پودر و جیوه درون آنها بوده و دندانپزشک در تنظیم کردن مقدار آنها آزاد خواهد بود.